FILOSOFIA DEL CINEMA I DE LA POR

Els nens i nenes de EI4 vam anar al cinema a veure una sèrie de curtmetratges molt diversos que tractaven temes d’interès pels infants, despertaven les seves emocions i que estaven realitzats amb diferents tècniques. Després de veure’ls vam tenir ganes de compartir amb els altres les emocions, les preguntes i inquietuds que ens havien generat els curtmetratges. Arran d’aquesta visita, vam fer unes converses sobre què era el cinema, quines coses podem aprendre quan anem al cinema, quines eren les últimes pel·lícules que havíem anat a veure i moltes qüestions més que van anar sorgint de manera espontània en la conversa que podeu veure en els enllaços que hi ha més endavant.

Els va agradar tant poder parlar sobre el cinema que cada classe va escollir el curtmetratge que més els havia agradat i vam fer una nova sessió de filosofia.

CINEMA SERPS 

CINEMA ESPANTAOCELLS

Com vam fer una molt bona valoració d’aquestes sessions de filosofia vam aprofitar un dels curtmetratges del “meu primer festival” que parlava sobre la por: “Matilda”.97025e2d-90b4-416a-b7c8-1294b59ed63f.jpg

El primer que vam fer va ser tornar a visualitzar el curtmetratge a l’aula i a continuació vam seure el rotllana per començar una conversa (tant serps com espantaocellsmolt interessant que ens va servir per veure que no som els únics que tenim por i escoltar les estratègies dels altres per no tenir-ne. Finalment, cadascú va seguir reflexionant de nou sobre allò que realment li feia por i ho vam dibuixar.

IMG_5819.JPG

La por és un tema molt recorrent als 4 anys, ja que comencen a desenvolupar les seves habilitats cognitives i són capaços d’anticipar-se als perills que fins ara no comprenien. En addició, la imaginació comença a agafar força i els costa distingir la realitat de la imaginació.

Així doncs, aquests fets ens ajuden a entendre’ls i segurament ens sigui més  fàcil poder acompanyar-los, escoltar-los i tranquil·litzar-los.

por

Aprofitant que ens van portar un llibre que es deia  “Menjapors” que vam llegir a l’escola us recomanem altres llibres que ens semblen interessants per parlar d’aquest tema amb els nens i nenes:

–  Esquirol Poruc de Mélanie Wat: Aquesta és la història d’un esquirol que té por de baixar del seu roure per tots els “perills” que hi ha més enllà, però un dia no tindrà més remei que baixar i posar a prova totes les seves pors. Aquest conte ens anirà molt bé per tractar aquelles pors que costen més d’identificar i reconèixer. El conte és llarg, així que podeu anar comentant diferents escenes cada dia.

La Màquina Menjapors de Carlota Iglesias i Àngels Ribas: En Daniel té por de la foscor però un dia té una molt bona idea, construir una màquina que es mengi les pors de tothom. Després de llegir el llibre podeu construir una “Màquina menjapors” amb una capsa de cartró. Cadascú pot dibuixar alguna cosa que li fa por per a que la màquina se la mengi.

– Jo mataré monstres per tu de Sant Balmes: Realment és un llibre que recomanen a partir de 5 anys però us pot servir.  El millor del llibre és que no intenta convèncer als nens i nenes que els monstres no existeixen, simplement vol explicar que de vegades tenim por de certes coses o persones perquè no les coneixem. Si som valents i ens atrevim a apropar-nos a allò que ens fa por, potser descobrirem que la por no tenia cap sentit i que allò que temíem, en realitat no és tan diferent de nosaltres mateixos. Ens explica que sota nosaltres hi ha un món a l’inrevés, com un reflex del nostre món però habitat per monstres. Aquests monstres fan les mateixes coses que nosaltres i tenen les mateixes pors: temen als humans que viuen sota els seus peus! I tot és a causa que no ens coneixem.

– Encender la noche de Ray Bradbury: Quan li dónes a l’interruptor NO estàs apagant la llum, estàs encenent la nit i amb ella encens els estels, els grills, les granotes, la lluna blanca,…La nit no és sinònim de foscor i por, sinó d’una infinitat de llums molt especials i altres meravelles que no podem perdre’ns.

La plis plau a la cova de la por de Pep Molist: Al poble on viuen aquestes vaques hi ha una cova molt fosca on no hi entra mai ningú. Aquestes vaques faran el cor fort i entraran a averiguar què és això que se suposa que fa tanta por. Aquest és un conte ideal per a desfer els mites sobre ombres a la nit o els sorolls.

– L’hug el poruc de Mercè Ubach: L’Hug també té una bona col·lecció de pors però el que no sap que les històries de fantasmes, bruixes, gegants i llops l’ajudaran a superar les nits més fosques quan se’n va a dormir.

llibres por

Anuncis

One thought on “FILOSOFIA DEL CINEMA I DE LA POR

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s